Aerisirea caloriferelor trebuie facuta in momentul in care se aud zgomote nefiresti in calorifer sau daca acestea se incalzesc doar partial.
In cazul in care dorim sa adaugam calorifere noi la circuitul deja existent de incalzire, obligatoriu va trebui sa aerisim toate caloriferele din locuinta.
Aerisirea caloriferelor se efectuează diferit in functie de instalaţiile de incălzire din care fac parte caloriferele si aici facem referire la caloriferele ce pot fi legate la o centrala termica proprie de apartament sau pot fi legata la o centrala comuna pentru încălzirea centrală a mai multor apartamente.
Aerisirea caloriferelor de la centrala termica proprie
Pentru o aerisire corecta, ca la carte vom respecta cateva etape esentiale pentru functionarea corecta a caloriferelor.
1. Se vor inchide robinetii de tur si de retur si se va deschide usor robinetul de aerisire.
2. Prin orificiul acestuia va iesi apa cu aer pana ce presiunea din calorifer scade la presiunea atmosferica.
3. Deschidem usor doar robinetul de retur, pana cand vom observa ca nu mai iese aer, ci doar apa.
4. Vom deschide si robinetul de retur.
Procedeul se va repeta pentru toate caloriferele din locuinta dumneavoastra avand insa grija sa verificati si presiunea din barometrul centralei. Odata finalizat acest proces de aerisire, instalatorul va trebui sa regleze eficient returul astfel incat sa realizeze un echilibru perfect al instalatiei termice.
Aerisirea caloriferelor de la sistemul termic centralizat
In acest caz aerisirea caloriferelor devine un pic ma dificila insa nu imposibila. Pentru ca radiatoarele sa functioneze la capacitatea maxima trebuie sa se goleasca apa din instalatia de incalzire a blocului, total sau partial.
La caloriferele cu aerisitor se va deschide orificiul pana in momentul in care va curge apa constant.
Daca exista doar un calorifer fara aerisitor care iti face probleme, atunci vei lua in modul clasic, o carpa pe care o infasori in jurul piulitei olandeze a acestuia pe care o vei slabi putin pentru a incepe sa curga apa.
Există si anumite tipuri de centrale termice care aerisesc singure instalaţia de încălzire prin intermediul aerisitorului automat de la pompa de circulaţie.
Cum iti sai sema ca trebuie sa aerisesti caloriferul?
1. Caloriferul se incalzeste partial;
2. Se aud zgomote in calorifer;
3. Caloriferul nu se incalzeste deloc.
Important!
Reparatia la centrala termica va impune ulterior aerisirea caloriferelor.
Daca ati chemat un specialist care sa va faca inspectia tehnica sau chiar ati avut probleme cu functionarea acesteia, este indicat sa il rugati sa faca o aerisire a caloriferelor pentru ca intotdeauna va scadea presiunea in centrala iar acesta se va asigura ca o va ridica la loc.
Montajul corect al caloriferelor
Se poate intampla sa efectuati corect aerisirea unui calorifer dar totusi sa nu functioneze bine. In acest caz va trebui sa verificati daca montajul caloriferului respectiv a fost corect si anume verificati daca a fost pus in boloboc.
Daca este inclinat putin in stanga sau in dreapta poate prinde o bula de aer in cel mai ridicat punct si nu se va aerisi corect.
De retinut
Pentru ca instalatia de incalzire a locuintei sa ofere un randament maxim trebuie sa efectuati aceasta operatie absolut necesara, aerisirea caloriferelor periodic sau daca observati ca sunt probleme cu unul din caloriferele dumneavoastra.
Caloriferele in mod obligatoriu trebuie sa se incalzeasca in totalitate, mai fierbinte in partea de sus si cald in partea de jos pentru o functionare corecta. Caloriferele sunt facute sa reziste o buna perioada de timp, in functie de materialul de fabricație.
Nu reusesti sa aerisesti caloriferele?
In cazul in care nu aveti indemanarea necesara sau timpul necesar pentru aceasta operatiune instalatorii nostrii va pot ajuta indiferent de numarul de calorifere pe care le aveti in locuinta. Apelati cu incredere la serviciile noastre.